Ostin tuon Ihastuttavat kuppikakut- kirjan ennen Eetin syntymää ja jossain vaiheessa sitten aloin kokeilla ohjeita. Ensimmäiseksi tein suklaakuppikakkuja, jotka olivat ehkä hieman työläitä, mutta ehdottomasti vaivan arvoisia. Mieskin sanoi, että nämähän aivan sulavat suussa!

Olen pikkuisen muuttanut kirjan ohjetta, mutta vain ihan vähän. 

 

Suklaiset kuppikakut

16 normaalikokoista tai 48 minikuppikakkua

115 g laadukasta tummaa suklaata (70% kaakaota)

85 g suolatonta voita

2,5 dl fariinisokeria

2 luomumunaa, erottele valkuaiset ja keltuaiset

2,5 dl vehnäjauhoja

3/4 tl leivinjauhetta

3/4 tl ruokasoodaa

ripaus suolaa

2,5 dl kevytmaitoa, huoneenlämpöisenä

1 tl vaniljauutetta

 

1. Laita uuni kuumenemaan 190 asteeseen.

2. Sulata suklaa.

3. Vaahdota valkuaiset kovaksi vaahdoksi.

4. Vaahdota keltuaiset kuohkeaksi.

5. Vaahdota voi ja sokeri suuressa kulhossa, kunnes seos on vaaleaa ja tasaista.

6. Lisää keltuaiset hitaasti vatkaten.

7. Lisää sulatettu suklaa.

8. Yhdistä kuivat aineet kulhossa ja sekoita maito ja vaniljauute mittakannussa.

9. Lisää kolmasosa jauhoseoksesta taikinaan ja vatkaa hyvin. Lisää sitten kolmasosa vaniljamaidosta ja vatkaa jälleen hyvin. Toista kunnes aineet loppuvat.

10. Sekoita valkuaisvaahto varovasti taikinaan.

11. Lusikoi taikina muffinivuokiin, täytä vain hieman yli puolilleen.

12. Paista 20-25 minuuttia.

13. Jäähdytä ja kuorruta suklaakreemillä.

14. Säilytä kuppikakut huoneenlämmössä.

 

Suklaakreemi 

Riittää kuorruttamaan 15-20 normaalikokoista tai noin 60 minikuppikakkua

 

175g laadukasta tummaasuklaata

225g suolatonta voita huoneenlämpöisenä

1 rkl kevytmaitoa huoneenlämpöisenä

1 tl vaniljauutetta

250g siivilöityä tomusokeria

 

Sulata suklaa. Vatkaa voi,maito,vaniljauute sekä tomusokeri tasaikseksi. Tähän menee sähkövatkaimella useampi minuutti. Lisää sulatettu suklaa ja vatkaa uudelleen, kunnes seos on paksua ja kermaista.

Kirjassa annetaan yksityiskohtaiset ohjeet, miten kreemi pitäisi kakkujen päälle sivellä, mutta mielestäni tyyli saa olla vapaa!